Tips

Uitgangspunt van FilmZender is dat er voor elke film een festival is. Het is een kwestie van effiecient zoeken naar die festivals die passen bij jou film. Bij het selecteren van festivals is het belangrijk een realistische balans te vinden tussen de grotere en kleinere festivals. Iedereen heeft wel de wens om op een groot festival geselecteerd te worden zoals Cannes. Zorg er wel voor dat je een realistische kijk hebt op de daadwerkelijke kans daar geselecteerd te worden. Er zijn genoeg (kleinere) festivals waar je film misschien veel beter tot zijn recht komt.

Maak een plan
Zorg dat je een duidelijk uitgangspunt hebt met betrekking tot festival submission. Je kunt bijvoorbeeld voorkeur hebben voor bepaalde landen of gebieden waar je graag naartoe zou willen gaan. Als je weet dat je in een bepaalde periode geen tijd hebt om festivals te bezoeken kun je overwegen deze festivals over te slaan. Stuur daarom niet lukraak je film naar 20 festivals.

Bezuinig
Vele festivals vragen een submission fee voor het insturen van je film. De meeste festivals die dit doen zijn Amerikaans. Deze festivals zijn niet per definitie gerennomeerd omdat ze om een fee vragen. Er zijn meer dan genoeg kwalitatieve festivals die geen fee vragen. Zorg er daarom voor dat je keuze voor een festival die fee vraagt, gegrond is.

Extras
In je selectie kun je je personlijke voorkeur naar boven laten komen door je te richten op verschillende extras: workshops, lezingen, is bij selectie alleen de regisseur uitgenodigd of mag je je producent of vriend meenemen, word je accomodatie aangeboden etc. FilmZender heeft al deze extra’s bij de gegevens van de festivals opgenomen.

Programmering
Kijk naar de programmering van de afgelopen editie van een festival om een idee te krijgen van het soort films dat er worden vertoond. Aan de hand daarvan kun je een goede inschtting maken van kans op selectie van jouw film. Houd er echter wel rekening mee dat er elk jaar een nieuwe programmeur kan zijn met een andere smaak. De invulling van een programma is immers zeer afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de programmeur. Pin je ook niet vast op programma´s: Een festival heeft over het algemeen een hoofd- en een zij-programma. De hoofdprogrammering is over het algemeen jaarlijks hetzelfde maar de zij-programmas verschillen per jaar en spelen vaak in op de actualitiet. Je film kan dus uitgerekend dit jaar zeer goed aansluiten bij een speciaal programma van een festival.

Premiere
Houd er rekening mee dat voor veel (grote) festivals jouw film een premiere moet zijn. Wil je per se voor bijvoorbeeld Cannes kan gaan, dan betekent dat dat je verder niet kan insturen naar andere Franse of soms zelfs Europese festivals. Dus wees wees zuinig voor welk festival je je premiere status wil bewaren.

Deadline
Festivals hebben vaak meerdere deadlines. Als er een fee wordt gevraagd, is de vroegste deadline het goedkoopst. Niet alleen om financiele redenen is het handig je aan de vroege deadline te houden, ook in strategisch opzicht. Vergeet niet dat selectiecommissies honderden of duizenden films moeten zien. Hoe eerder jij je film instuurt, hoe frisser deze mensen nog zijn en hoe meer tijd en geduld ze nog hebben voor jouw film.

 

 


About -  Our partners -  Support -  Terms & Conditions -  FAQ -  Disclaimer -  Contact    © Stichting Filmnetwerk 2005